top of page
Search

Ashwin Adhin prijst ‘onderling afhankelijke relatie’ Suriname-India'.

PARAMARIBO - Suriname en India hebben de kwalen van de koloniale periode overwonnen en het pad naar “een gezonde, onderling afhankelijke relatie gekozen, ondersteund door de beginselen van wederzijds respect en voordeel”. Dat zei vicepresident Ashwin Adhin zaterdagavond tijdens een receptie van de Indiase ambassadeur ter gelegenheid van de zeventigste onafhankelijkheidsviering van India.

Al 43 jaar onderhouden de twee landen diplomatieke betrekkingen. "De afgelopen decennia hebben onze gemeenschappelijke geschiedenis en langdurige en wederzijds voordelige relatie geresulteerd in een vruchtbare samenwerking op verschillende gebieden." De historische band tussen de twee landen spreekt voor zich en dateert uit de tijd dat contractarbeiders uit India naar Suriname kwamen. Hun nazaten leveren een bijdrage aan de politieke, economische, sociale en culturele ontwikkeling van Suriname, zei Adhin.

Hij benadrukte dat de wederzijdse betrekkingen zijn blijven floreren met een diep gevoel van respect en solidariteit, dat niet alleen echt  Zuid-Zuidpartnerschap weerspiegelt. Het onderstreept ook "onze samenwerking en inspanningen in multilaterale zaken en internationale fora". De vicepresident stelde ook dat er intussen invulling wordt gegeven aan de afspraken tussen Suriname en India die vorig jaar zijn gemaakt tijdens het staatsbezoek van president Ram Nath Kovind aan Suriname.

Tijdens een ander evenement eerder op de dag had ambassadeur Mahender Singh Kanyal Surinamers in de Indiase diaspora opgeroepen om gebruik te maken van de speciale educatieve en onderwijsprogramma's die zijn land biedt. Jongeren tussen 8 en 26 jaar kunnen via het 'Know India Program' (KIP) kennismaken met het land van hun voorouders.

De bedoeling is dat zij de ervaringen die ze opdoen bij het bezoek aan India zullen gebruiken om bij te dragen aan de ontwikkeling van Suriname. Oudere personen die India willen bezoeken, maar de reis niet zelf kunnen betalen, mogen via het KIP-seniorenprogramma het land bezoeken. Voor studenten zijn er studiebeurzen beschikbaar waarbij bursalen voor de duur van hun studie een budget van 4000 US dollar krijgen. Bron: De Ware Tijd Online3 views0 comments

Comments


bottom of page