top of page
Search

Jair Bolsonaro beëdigd als President van Brazilië

De extreemrechtse president-elect Jair Bolsonaro van Brazilië is vandaag tijdens een ceremonie in de hoofdstad Brasilia beëdigd. Zijn aantreden markeert waarschijnlijk het begin van een harde conservatieve verschuiving in het bestuur van de grootste economie en meest bevolkte natie van Latijns-Amerika. Vicepresident Ashwin Adhin heeft de inauguratie van Bolsonaro bijgewoond.

Bolsonaro werd eind oktober tot president gekozen, waarbij hij zijn rivaal Fernando Haddad van de centrumlinkse Arbeiderspartij versloeg met een comfortabele voorsprong in de tweede ronde. Hij heeft beloofd de misdaad aan te pakken, corruptie aan te pakken en de traditionele familie- en christelijke waarden te herstellen in een land dat, volgens hem en veel van zijn aanhangers is belegerd door "cultureel marxisme".

Ondertussen hebben mensenrechten experts, politieke rivalen en milieuactivisten grote bezorgdheid geuit over de beloften van Bolsonaro om de politie "carte blanche" te geven om verdachten te vermoorden, het land van linkse "boeven" te zuiveren en het uitgestrekte Amazonegebied te openen voor ontginning.

De inauguratie heeft plaatsgevonden onder zware beveiligingsmaatregelen, waaronder sluipschutters en luchtafweerraketten. In september was Bolsonaro het doelwit van een mislukte moordaanslag toen hij werd gestoken bij een campagnebijeenkomst.

Behalve Adhin zijn ook aanwezig de Hongaarse president Viktor Orban en premier Benjamin Netanyahu van Israël, met wie Bolsonaro deze week bijeenkwam en in gesprek is met het verplaatsen van de Braziliaanse Israëlische ambassade naar Jeruzalem.

De president van de Verenigde Staten, Donald Trump, van wie Bolsonaro een uitgesproken bewonderaar is, was er niet en stuurde in plaats daarvan een delegatie onder leiding van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

Aanhangers reisden vanuit steden in Brazilië om getuige te zijn van de ceremonie, van wie sommigen in nachtbussen gingen via betaalde reis- en accommodatie pakketten opgezet door online Bolsonaro-fangroepen.

Bolsonaro is een voormalig legerkapitein en een uitgesproken voorstander van de militaire dictatuur van 1964-1985 in Brazilië. Gedurende die periode werden honderden politieke tegenstanders geëxecuteerd en duizenden meer werden gemarteld. Tot voor kort werd Bolsonaro grotendeels beschouwd als een matige politicus die vooral bekend stond om zijn minachtende opmerkingen tegen LGBT-mensen, minderheden en vrouwen.

Maar te midden van een economische crisis, toenemend geweld en corruptieschandalen die alle belangrijke politieke partijen in Brazilië bevlekten, bouwde Bolsonaro het beeld van een buitenstaander en greep naar de overwinning in een verkiezing die werd aangewakkerd door een sentiment tegen de gevestigde politieke orde.

Hij heeft beloofd de misdaad aan te pakken; de politie meer rechten geven om verdachten te vermoorden, strengere straffen voor misdadigers in te stellen en gezagsgetrouwe burgers meer toegang tot wapens te bieden. Dergelijke beloften hebben delen van het electoraat geraakt in een land dat vorig jaar meer dan 63.000 moorden heeft gekend.

Bolsonaro heeft ook beloofd de corruptie aan te pakken door een eind te maken aan de traditionele politieke stijl die gerelateerd is aan de macht huizen in Brasilia, waar felbegeerde posities zoals ministeries werden uitgedeeld aan partij makelaars in ruil voor steun bij wetsvoorstellen. Veel analisten wijzen er echter op dat dergelijke campagnebeloften waarschijnlijk minder gemakkelijk te realiseren zijn gezien de realiteit in het complexe en gebroken politieke landschap van Brazilië.

Nadat ze de overwinning hadden behaald op een anti-corruptie platform, hebben de afgelopen weken alarmbellen geluid, toen werd onthuld dat een voormalige assistent van de oudste zoon van Bolsonaro, Flavio, in het centrum zit van een onderzoek naar oneigenlijke betalingen. Flavio is een staats wetgever voor Rio de Janeiro en is onlangs verkozen tot senator.


Bron: Starnieuws

4 views0 comments

Komentarze


bottom of page