top of page
Search

Leticia pact voor bescherming van het Amazone gebied


Vice-President Michael Ashwin Adhin tekent namens Suriname de Leticia overeenkomst

Leticia pact zal moeten bijdragen aan de bescherming van het Amazone gebied. Dit document werd op vrijdag 6 september ondertekent door Suriname, Columbia, Bolivia, Guyana, Peru, Brazilië en Ecuador tijdens de summit van staatshoofden en regeringsleiders van de Amazone Regio. Adhin nam deel aan deze summit namens de president Desiré Bouterse.


Het Leticia pact is gericht op het nemen van grotere stappen om het grootste tropische regenwoud ter wereld te beschermen, dit o.a na de bosbranden van het Amazone regenwoud. De verschillende staatshoofden en regeringsleiders hebben hierbij de nadruk gelegd op het principe van soevereiniteit.

Het pact is getekend na enkele aanpassingen die vanuit Suriname zijn aangegeven. Zo zijn volgens Adhin behalve de inheemse volkeren ook de tribale volkeren toegevoegd en is het belang van participatie van alle landen binnen het amazone gebied aangehaald. Dit betekend ook deelname van Venezuela.


Volgens het ‘Leticia pact voor de Amazone regio’ zullen de Amazone-landen gecoördineerde actie voor bos- en biodiversiteitsbeoordeling versterken evenals de ontbossing en bos degradatie bestrijden op basis van nationaal beleid en hun respectieve regelgevingskaders. Ook het opzetten van een regionaal samenwerkingsmechanisme en informatie-uitwisseling om illegale activiteiten te bestrijden die de instandhouding van het Amazonegebied bedreigen. Eveneens inspanningen in verband met het toezicht op bos bedekking vergroten, alsook versnelde herstel, rehabilitatie en herbebossingsinitiatieven in gebieden vernietigd door bosbranden.


Met de ondertekening van het pact is er een coördinatiemechanisme voor de presidenten van de Amazone landen. Zij hebben alvast hun bereidheid getoond om zich te houden aan de te ondernemen acties die zijn opgenomen in de overeenkomst.


Voor meer foto's klik hier.

18 views0 comments

Comentarios


bottom of page