top of page
Search

Regering biedt Chinese gemeenschap 50 hectare aan


De Surinaamse overheid stelt 50 hectare grond ter beschikking aan de Chinese gemeenschap. Er komt onder andere een tempel op te staan en een begraafplaats. De geste is meegedeeld door vicepresident Ashwin Adhin die namens president Desi Bouterse vandaag het woord heeft gevoerd bij het nieuwjaarsdiner in restaurant Chi Min. De overheid gaat ook de veiligheid, waar de Chinese gemeenschap wederom naar heeft gevraagd waarborgen, garandeert Adhin.

Op verschillende plekken wordt het Jaar van het Varken feestelijk ingeluid. Traditioneel wordt er om 1 uur ’s middags gezamenlijk gegeten. Dit jaar is een overheidsdelegatie onder leiding van Adhin in Chi Min verwelkomd. Het diner is aangeboden door de vereniging Fa Tjauw Song Foei. Voorzitter Chen Jin Hua en ambassadeur Liu Quan merken op Suriname de enige op het Westelijk halfrond is dat Chinees nieuwjaar tot een nationale dag heeft verheven. Het is een teken van erkenning, geven ze aan. Ze zijn president Bouterse heel dankbaar daarvoor. Chen is ook dankbaar voor de decoraties van enkele bestuursleden. Ze zijn benoemd tot Ridder in de Ere Orde van de Palm.

Chen haalt aan dat hij gemerkt heeft dat in het laatste kwartaal van het vorige jaar, het enigszins veiliger geworden was. “Ik hoop dat er nog meer maatregelen komen, en zwaardere straffen,” roept hij op. Ambassadeur Liu merkt op dat het afgelopen jaar een goede was. Er is een intentieverklaring getekend voor het One Belt, One Road initiatief, er is hoog bezoek uit China geweest, er is 165 jaar Chinese immigratie gevierd, somt hij op. De relatie tussen China en Suriname kan alleen maar beter worden, stelt Liu.

Adhin deelt mee dat de veiligheid alleen maar scherper wordt dit jaar. Het Safe City project is ondertussen gestart, met 300 camera's in Paramaribo. Er wordt 24 uur per dag toezicht gehouden, geeft hij aan. Enkele zaken zijn door de nieuwe technologie opgelost, deelt Adhin mee. Nog een honderdtal camera's komt in Wanica en Albina, kondigt hij aan. Ook zal de politie veel mobieler zijn met de komst van 200 stuks vervoersmiddelen.

“Als gebaar van goede wil gaat de overheid 50 hectare grond ter beschikking stellen aan de Chinese gemeenschap,” deelt Adhin aan het eind van zijn toespraak mee. “Het is voor religieuze doeleinden, om een tempel neer te zetten, een ander deel is bedoeld voor andere ceremoniën zoals begrafenissen.” Waar het komt te staan zegt Adhin niet publiekelijk. “Maar als u instemt met de locatie, kan het ministerie van grondzaken aan de slag om zaken in orde te maken,” geeft hij aan.

5 views0 comments

Comentarios


bottom of page