top of page
Search

Verdienen met onze traditionele medische systemen

Verdienen met onze traditionele medische systemen is door deze samenwerkingsovereenkomst een stap dichterbij. We moeten de waarde van de kennis en kunde over onze medicinale planten en mineralen in Suriname niet onderschatten en hier op een professionele en structurele manier naar kijken. Na het voorbereidingswerk dat reeds enkele jaren gaande is, gaan we nu de volgende fase in met het verder formaliseren van de samenwerkingsovereenkomst tussen Suriname en India.

Onze Surinaamse wetgeving zal echter aangepast en verruimd moeten worden om het maximale te halen uit onze Traditionele Medische Systemen. Tegelijkertijd zal ook alles aangaande intellectueel eigendom keurig moeten worden geregeld om ervoor te zorgen dat onze kennis beschermt blijft. Om de geloofwaardigheid van de kennis en vaardigheden van beoefenaren van traditionele medische systemen te garanderen, is volgens Vice-President Michael Ashwin Adhin een regeling voor vrijwillige certificering van deze beoefenaars noodzakelijk. In aanwezigheid van de Vice-President vond op donderdag 23 januari j.l. de ondertekening van een Memorandum of Understanding (MoU) tussen Suriname en India plaats voor het ontwikkelen van een Traditionele Medische Systemen Industrie in ons land.


Volgens de Vice-President is Surinames Traditionele Medische Systemen beleid gericht op het in overeenstemming brengen met de 2014-2023 Traditionele Medische Systemen Strategie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat door 192 lid-landen voor uitvoering goedgekeurd is.


Volgens de Vice-President hebben “Moderne systemen van de geneeskunde sterke en doeltreffende diagnostische hulpmiddelen, waarmee ziekten gescreend kunnen worden en vroegtijdig gedetecteerd kunnen worden. Het gebruik van technologie in de gezondheidszorg heeft de potentie om belemmeringen voor de toegang tot zorg te verminderen en ons inzicht in ziektepatronen te verbeteren”. Vice-President Adhin: “Wat wij in Suriname aan het doen zijn, is het combineren van het beste uit het westen met het beste uit het oosten en vervolgens met het beste uit Suriname – dus ons beleid is de synthese van alleen het beste uit de wereld.”


15 views0 comments

Comments


bottom of page