top of page
Search

Nieuwe e-ID kunnen vanaf maandag worden aangevraagd

Op veertien locaties kunnen mensen vanaf maandag terecht om hun nieuwe elektronische identiteitskaart (e-ID) te maken. “Waar het vroeger zo was dat u centraal alles moest doen, vanuit het binnenland, vanuit Nickerie, vanuit Albina, is dat nu verleden tijd." Dit zegt minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken. Er zijn geen kosten verbonden aan het vervangen van de oude ID-kaart. Ook zestienjarigen betalen niet voor de e-ID.

Behalve de wetgeving aanpassen, moesten de gebouwen voldoen aan alle kwaliteitseisen. Het personeel moest worden getraind, zei de bewindsman vrijdag tijdens de launch van de e-ID. De oude kaart voldeed niet aan veiligheidsaspecten, en was niet conform de internationale regels. Noersalim geeft aan dat de informatie in tegenstelling tot andere projecten, waaronder de paspoorten, in huis blijft. Het is volgens hem een secuur systeem waar ook de komende generatie profijt zal hebben.

Investering in geïntegreerd identificatiesysteem Gardelito Hew A Kee, coördinator e-government, legt uit dat Suriname heeft geïnvesteerd in een geïntegreerd identificatiesysteem, waarbij de printhouse een onderdeel van is. Met het systeem zullen niet alleen beveiligde documenten geproduceerd worden, maar het zorgt voor een keten waarbij de veiligheid en kwaliteit van de Surinaamse documenten gewaarborgd worden, zegt Hew A Kee. Hij benadrukt dat de kaart beveiligd is en niet meer kan worden nagemaakt. In april zullen ook de paspoorten worden geproduceerd in de printinghouse, terwijl rijbewijzen en wapenpasjes in september overgenomen worden. Verder wordt gestreefd om vanaf november e-paspoorten uit te geven.

Tegengaan corruptie “In onze bestaansgeschiedenis is het de eerste keer dat we nu onze eigen identiteit digitaliseren. Dat is een grote prestatie”, meent vicepresident Ashwin Adhin. Hij legt uit wat technologie kan betekenen. Hij merkt op dat mensen via het postkantoor verdovende middelen aanboden met de identificatie van anderen. "De digitalisering moet ervoor zorgen dat onze gegevens beschermd zijn, maar ook dat er minder loopwerk zal zijn. Technologie is instaat te werken om fraude te reduceren en een grote stap naar anti-corruptie. Adhin moedigt iedereen aan om de nieuwe ID aan te maken.

Er zal uiteindelijk van veertien naar veertig locaties gegaan worden waar de aanvraag voor de nieuwe ID-kaart gedaan kan worden. De samenleving kan vanaf maandag 18 maart gebruik maken van de nieuwe dienstverlening. Burgers hoeven niet te wachten tot hun kaart vervallen is om deze te vervangen, maar mogen dit direct doen, zodat ze in de toekomst niet in lange rijen hoeven te staan. Er is een traject uitgezet van drie jaar voor de vervanging van al de ID-kaarten. Er zijn geen kosten verbonden aan de aanmaak van de nieuwe kaart, behalve als de kaart al vervallen of verloren was. Adhin heeft bij de launch aan de oudste burger, de 103-jarige Richenel Fernand, zijn nieuwe ID-kaart overhandigd.

Bron: Starnieuws


10 views0 comments

Comments


bottom of page