top of page
Search

Studentenflats opgeleverd

Updated: Mar 11, 2019

Met de onthulling van een plakkaat is vrijdag de eerste fase van het 'Student Housing Campus Village' officieel geopend. Er kunnen hier alvast 312 studenten wonen tijdens hun studieperiode. “Realisatie van een diep gekoesterd verlangen van de president van de Republiek Suriname zijne excellentie D.D. Bouterse” staat op het plakkaat. Het project is onderdeel van de Anton de Kom universiteitscomplex.

President Bouterse is niet aanwezig bij de plechtigheid. Vicepresident Ashwin Adhin heeft namens hem het woord gevoerd. Net als bij de andere sprekers is de rode draad dat het leven van de student vergemakkelijkt wordt waardoor die gericht blijft op de studie. Netjes omgaan met de facilitieten is ook vaker benadrukt. Onderwijsminister Lilian Ferrier merkt op dat het opgeleverde complex “echt professioneel en high level” is . Ze hoopt dat “de eenheid en saamhorigheid onder de studenten getoond zal worden door dit dorp.” Ze benadrukt dat het geen internaat is en de student op zichzelf gaat wonen en eigen keuzes moet maken.

“Eerlijk is eerlijk, het is fantastisch,” roept First Lady Ingrid Bouterse tijdens de rondleiding door het complex. Er staan twee gebouwen die samen 312 studenten kunnen opvangen. Een is tweehoog, het andere is een driehoog. Er zijn twee soorten 'dorms' (dormitories) waaruit een bewoner kan kiezen: met vier personen of twee personen op een kamer. Op loopafstand staat een cafetaria met zitplaatsen voor 500 personen. Hier zullen er dagelijks 1500 maaltijden bereid worden in de eigen industrieel opgezette keuken. Direct in de buurt van de cafetaria staan een winkeltje, een wasserette, een kantoorgebouw en een ruimte voor lichamelijke oefeningen.

Het project, en ook de volgende drie fasen ervan, worden door LR Group uit Israël gebouwd. Twee jaren geleden is de eerste steen gelegd voor de eerste fase. De directeur van het bedrijf in Suriname, Harrosh Joseph, deelt mee dat de relatie met de Surinaamse universiteit niet eindigt met de bouw van het complex. Ook op academisch niveau zal er gewerkt worden. Er zal uitwisseling plaatsvinden tussen AdeKUS en Israëlische universiteiten als het gaat om agrocultuur, zonne-energie, ICT, medicijnen en andere gebieden, deelt Joseph mee.

Minister Gilmore Hoefdraad die waarneemt voor zijn collega, Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport & Communicatie, deelt mee dat de eerste fase 28 miljoen euro heeft gekost. Het wordt betaalt met een lening. De volgende fases zullen waarschijnlijk net zoveel kosten. “Maar houd me dat ten goede,” voegt Hoefdraad er aan toe. “Mijn focus is nu dat de studenten blij zijn. Een pracht gelegenheid om te studeren en we hebben weer bijgedragen aan een sociaal aspect: de problematiek voor woonruimte voor studenten. Deze is nu opgelost.”

Er hebben zich ondertussen 24 studenten uit verschillende districten aangemeld. Zes hebben als onderdeel van de openingsceremonie de sleutels voor hun kamer ontvangen. Bouterse laat via Adhin weten dat hij nog niet tevreden is met de huurprijs. Daar moet nog iets aan gedaan worden meldt Adhin. Het kost minimaal SRD 750 per student om er te wonen. Na de opening is met het onthullen van een billboard, het sein gegeven voor de start van de tweede fase van het woonproject voor studenten. Dat moet volgens de informatie op het bord in oktober 2020 opgeleverd zijn. Bron: Starnieuws7 views0 comments

Comments


bottom of page